fredag 19 februari 2010

Dear Jane o Dear Jane-klubben

Vi är ett gäng Öresundsquiltare som inspirerats av Dear Jane och är nu flitigt igång med att sy var sitt täcke. Ulla-Britt Å är flitigast och är snart klar med sitt. Hon har istället för att göra ett stort, sytt två täcken. Kerstin Hj är också en flitig myra. Hon har gjort en annan variant av Dear Jane. Vi andra kämpar på. Nedan Ulla-Britt Å med sitt täcke.

Nedan - The QuiltDear Jane är en bok skriven av Brenda Manges Papadakis om en amerikansk kvinna vid namn Jane A. Stickle. Denna kvinna blev 1863, under amerikanska inbördeskriget, klar med ett stort lapptäcke som bland quiltare kallas The Quilt. Denna numera världsberömda The Quilt är 80-1/4x80-1/4 inches och innehåller 5602 bitar. Brenda Manges Papadakis har forskat kring Jane A. Stickle efter att ha blivit helt betagen av The Quilt. I boken har Brenda återskapat de 225 blocken som finns i The Quilt.

Jane A. Blakely föddes den 8 april 1817, dotter till Erastus Blakely (1786-1831) och Sarah (Sally) Rein (1776-1864). Pappan, Erastus Blakely hade innan han dog, 7 personer i sitt hushåll, 4 män och 3 kvinnor. Döttrarna Emily och Caroline dog 1823, med en månads mellanrum, i åldrarna 15 och 16 år. Jane, som var 12 år vid den tiden bodde med sina föräldrar, brodern Erastus, och systern Sarah Ann. Erastus Blakely skrev sitt testamente 2 oktober 1830, 3 månader före sin död. Han testamenterade sin personliga egendom och fastigheter till sin älskade hustru Sally Blakely. Hans egendom bestod av 16 hektar med byggnader, förråd, en smedja och en mängd färdiga vagnar och sulkeys värderade till 1018 dollar. Det är intressant att notera att en lista över hushållsinventarier omfattar två täcken värderade till 5 dollar. Jane's äktenskap med Walter A. Stickle är inskrivit i folkbokföringen 1850. Det verkar inte som om Jane och Walter hade egna barn. Emellertid visar en sökning i Shaftsbury skoldistrikt att de övertagit ansvaret för minst tre barn. På 1860-talet, är Jane inskriven i folkbokföringen som ensamboende. Hennes yrke är jordbrukare, och hon är 43 år gammal. Hennes make Walter bor med sin svåger Erastus. Det är kanske en tillfällig lösning för att hjälpa till med plantering eller reparationer av lantbruksmaskiner. Oavsett orsaken till deras separation, är Walter och Jane åter tillsammans enligt folkbokföringen 1870 och äger en gård samt har ett hembiträde, Sarah Bump. Tyvärr tvingades de i konkurs 1877. Vid tiden för Walter död den 19 februari 1883, levde han och Jane som inackorderingar i hemmet i Georgien och Eveline Eddy. Vad gjorde Jane under alla dessa år utan sin familj? Vi vet att hon avslutade The Quilt 1863. Jane var fortfarande inackorderad när hon avled den 2 mars 1896 vid en ålder av 79 år. Hon är begravd med sin bror och hans familj i Shaftsbury Cemetery, en liten bit ifrån där hon tillbringade hela sitt liv.
Källa: Dear Jane av Brenda Manges Papdakis och http://www.dearjane.com/

1 kommentar:

  1. Ulla-Britt Olsson2 mars 2010 10:52

    En mycket intresant läsning, tack Lisbeth
    Ulla-Britt O

    SvaraRadera