2020-04-09

Vi syr hemma

.
Karin E är både flitig vid symaskinen och att skicka in bilder. Den här fina quilten har Karin E sytt och färgerna passar så bra till påsk.Se mer på: eliotsyr.blogspot.com

Idag är det skärtorsdag och då ska vi flyga till Blåkulla.
Skärtorsdagen är en kristen högtidsdag som infaller torsdagen före påsk, dagen efter dymmelonsdagen, före långfredagen, i stilla veckan.
Eftersom skärtorsdagen är central för kristen tro, har den också blivit viktig i folktron. Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Det är osäkert när den traditionen tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. På skärtorsdagen skulle man enligt skånsk tradition äta grönkål till middag.
I relation till kristendomen har folktrons blåkullafärder funktionen att vara Djävulens sista kraftsamling innan livets seger över all djävulskap (Corona) bryter fram med Kristi död och uppståndelse i påsken.
.
Foto: Karin E. Text: Lisbeth B och Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar